Pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP-syndroom, het zijn ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de zwangerschap. Je kwam er door thuis te zitten of werd opgenomen in het ziekenhuis. Er waren zorgen, medicatie tegen de hoge bloeddruk en je kreeg magnesium om je hersenen te beschermen. 

HELLP ervaren

Je hebt het gehad, een vorm van zwangerschapsvergiftiging zoals de drie complicaties ook wel worden genoemd. Maar jeetje wat gebeurde er veel ineens. Jij had maar 1 zorg: je kind. Je hoorde maar half wat er gaande was, je kende de impact niet echt. Heel eerlijk: het kon je niet zo veel schelen. Je kind ging voor alles, jij kwam later wel aan bod. Je wilde zo lang mogelijk volhouden, zo goed mogelijk dragen, hem of haar alle kansen gunnen nu je baby nog veilig in je buik zat. 

Je partner, de artsen, je ouders, je liefste vriendinnen… zij hadden 2 zorgen: jouw gezondheid en die van je kind. Zij zagen je wegzakken, je lichaam vocht vasthouden, ze zagen je minder alert zijn of ze hoorden de klachten over hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid.

Het verloop van zwangerschapsvergiftiging is niet te voorspellen, dat maakt het ook zo ongrijpbaar of verwarrend. Het is die ongrijpbaarheid wat zwangerschapsvergiftiging traumatisch kan maken, voor jezelf of voor je omgeving.

Gaat dit over jou?

Dat was toen. Nu ben je alweer een poosje op de been. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is er iets verandert op 1 of meer van deze punten: 

  • Emotioneel
    Of het nu plots gebeurde of je er al weken naartoe leefde: het was een heel intense ervaring. Je hebt moeite met wat er gebeurde. Je weet het niet meer zo goed maar het gaat wel over jou. Je voelt je er verdrietig over. Je bent heel moe of je ervaart veel onbegrip van je omgeving. Dit gaat allemaal over jouw ervaring met Pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP-syndroom. Het is goed mogelijk dat je baby hierdoor te vroeg is geboren of is overleden. Dan is de mix van emoties groter.
  • Lichamelijk
    Je houdt hierna een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daardoor maak je je zorgen over je gezondheid en houd je je bezig met je bloeddruk. Misschien sta je nog onder controle van de huisarts of het ziekenhuis of wil je dat. Check in dat geval bij het Erasmus MC in Rotterdam, zij hebben de Follow up Pre-eclampsie (FUPEC) Polikliniek of vraag naar informatie bij het Transmuraal vrouwen dagcentrum van het Maastricht UMC+.
  • Cognitief
    Je ervaart concentratieproblemen. Je lijkt dingen snel vergeten, soms tot op het punt dat je aan jezelf begint twijfelen: heb je dat echt gezegd of gedaan (thuis of op je werk)? Wat is er toch aan de hand? Je bent prikkelbaar of je komt slecht uit je woorden. Zo ken je jezelf niet. 

Niet aangeboren hersenletsel

Als je je hierin herkent, weet dat het weken tot maanden kan duren voor je je beter voelt. Geef het even. Geef toe aan vermoeidheid, orden het verhaal – wat is er gebeurd? – en deel je emoties.

Je beter voelen is overigens niet hetzelfde verder kunnen zonder restklachten. Er zijn veel vrouwen die iets te verwerken hebben na pre-eclampsie, eclampsie of HELLP. Sommige vrouwen blijven heel lang tobben met overprikkeling of verminderde energie. Daardoor heeft het plannen van werk, een feestje of een druk weekend een heel andere betekenis gekregen. Plan je ook tijd voor rust? 

Er zijn ook vrouwen die na zwangerschapsvergiftiging achterblijven met niet aangeboren hersenletsel. Dat klinkt heel groot, maar het is helaas wel wat het is. Het in de weg zitten van concentratieproblemen of vergeetachtigheid bijvoorbeeld op je werk, kunnen behoorlijk lastig zijn. Het kan soms jaren duren voor ook deze klachten vervagen. Wat je te doen staat is ermee leren omgaan.

En daarvoor ben je bij mij aan het juiste adres. 

Hulp na HELLP

Herken je je hierin en ben je op zoek naar herkenning, een veilige inner cirkel van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt? Geef je dan op voor de mamacirkel na PE of HELLP  wil je liever alle tijd om te praten over wat je overkwam, verwerking en nadenken over hoe nu verder? Dan is 1 op 1 coaching iets voor jou 👇

Ja, ik wil starten met een counselingtraject op maat

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *