Verwerken
vroeggeboorte

Met een gedempte klap slaan de deuren van de afdeling IC neonatologie (NICU), de kinder intensive care of de couveuseafdeling van het ziekenhuis achter je dicht. Je kijkt de zaal rond. Overal staan couveuses en hier en daar zie je een open wiegje.

Het is stil op de afdeling en de lichten zijn gedempt. Vakkundig word je naar de couveuse van jouw baby geleid. Je bent er.

Een verpleegkundige komt aangesneld, ze stelt zich voor en vertelt hoe het deze ochtend met je baby gaat. Je kijkt op naar de monitor. Kunnen de grafieken bevestigen wat je zojuist werd verteld? De verpleegkundige vraagt of ze iets voor je kan doen. Ze kan de couveuse laten zakken, ze kan een luie stoel voor je pakken, wil je wat drinken? Het maakt je weinig uit. Je wilt bij je baby zijn. Hem of haar ruiken, aanraken en knuffelen. 

Je had gewild dat het anders was gelopen
Verwerken vroeggeboorte

Ik ben er voor jou
na vroeggeboorte

Verwerken vroeggeboorte

Ik ben er voor je, tijdens de kraamperiode of daarna wanneer je iets te verwerken hebt.

Stress de baas worden en je zeker voelen

Je kindje kwam (veel) te vroeg. Dat is niet alleen even schakelen, dat kan zelfs traumatisch zijn. Na de geboorte, wanneer je lichaam probeert te herstellen, zit je niet veilig thuis maar naast een couveuse of wiegje in het ziekenhuis. Je leert een nieuwe taal, je maakt kennis met stress, angst om te verliezen en onzekerheid. Hechten is lastig, je voelt je afhankelijk of verkeert in shock. Hoe schud je dit gevoel weer van je af?

Trauma- &
rouwverwerking

Je mag rouwen om de kraamtijd, om 24×7 kolven, om (blijvende) gevolgen, om zo snel mogeljk moeten herstellen na  de bevalling. Je mag een opgelopen trauma over de geboorte, opname of zelfs maar een klein moment op de NICU serieus nemen. Neem tijd om te verwerken. Bij mij kun je altijd terecht met je verhaal. Samen vinden we je weg vooruit. Na onze gesprekken voel je je positief en durf je naar de toekomst te kijken.

De moeder worden
die je bent

Je had zo’n helder beeld van je moederschap. Maar door een complex geboorteverhaal zie je het even niet meer zo scherp. Je twijfelt aan jezelf, je twijfelt aan de band met je baby, je bent bang (opnieuw) te verliezen… kortom: je mist de zorgeloosheid die je eerst nog wel had. Hoe krijg je dat terug? Hoe groeit je zelfvertrouwen en word je de moeder die je diep van binnen al bent? Maak vrijblijvend kennis en dan hebben we het er over.

Kraamtijd op de NICU

Bestel deze gids en vragenlijst wanneer je pasgeboren baby nu in het ziekenhuis op de afdeling IC neonatologie, NICU, kinder intensive care of couveuseafdeling ligt of wanneer je verwacht dat je kindje te vroeg ter wereld komt. Hierin vind je informatie over de afdeling, tips, houvast en zet je alvast de eerste stappen richting verwerking.
Anders dan verwacht praktijk

Hoe nu verder?

Kies je voor mij, dan ga je op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes waardoor je je situatie begrijpt. Die informatie is cruciaal, want met begrip zorg je ook voor veiligheid. En vanuit die veilige basis, kun je vooruit.

We hebben het over jou, over hoe je je zwangerschap hebt ervaren, over de kraamperiode in het ziekenhuis en over de thuiskomt. Over je angsten, trauma’s en hoe je de rust terug kunt vinden.

Je gaat deze gesprekken en oefeningen niet alleen aan voor jezelf, om een stressvolle periode te plaatsen en te verwerken. Je doet het ook zodat je licht en met vertrouwen in het moederschap staat. Je kijkt met trots en liefde terug op een spannende periode. Gun jezelf die sterke start in het moederschap.

Ik ben er voor jou

Het is tijd om aandacht aan jezelf te besteden

1:1 Counseling

In een aantal persoonlijke gesprekken vind je je weg vooruit. Ik luister, denk mee en ben je grootste supporter terwijl jij stappen voorwaarts zet.

Online programma

Het eerste online programma 'mama van een prematuur 'is nu te bestellen via andersdanverwacht.nl. Nu kun je in je eigen tempo verwerken, thuis of in het ziekenhuis. Stay tuned voor meer programma's.

Gaby Dam

Mamacirkels

Geregeld plan ik mamacirkels of groepssessies, hier deel je je verhaal met gelijkgestemden, vind je herkenning bij elkaar en ga je op zoek naar verbinding.

Boek

Nu verwijs ik je nog naar mijn website andersdanverwacht.nl. Maar er komt een boek over stress verminderen tijdens je zwangerschap, het verwerken van een complex geboorteverhaal en tips voor een gezonde mindset.

Met Aandacht

Jouw acceptatie, verwerkingsproces of persoonlijke groei stopt natuurlijk niet zodra ons gesprek eindigt. Nee, tussen onze sessies in en lang na ons laatste gesprek werkt alles gewoon door. Daarom heb ik het dagboek Met Aandacht bedacht. Zodat je tussentijds je gedachten kwijt kunt. Je krijgt hem cadeau wanneer we samen aan de slag gaan.

Veel gestelde vragen

Je vind op mijn website twee termen: coach en counselor. In de basis ben ik counselor, voor die opleiding heb ik destijds heel bewst gekozen. Maar gaandeweg onze gesprekken zul je echter merken dat er ook ruimte is voor actie, voor verandering dus eigenlijk. En dan ga ik meer coachend te werk.

Counseling gaat uit van jouw (veer)kracht. Je leert reflecteren, er vallen puzzelstukjes op hun plek en je ziet je weg vooruit. Je haalt alles uit jezelf. En ja daar help ik je natuurlijk een handje bij.

Ik ben geen rasechte coach. Coaching gaat veel meer uit van mijn denkwijze, ik zou je dan aanleren wat voor mij werkt. En hoewel dat in veel gevallen heel zinvol is – denk aan sport, het aanleren van een (ochtend)routine of het schrijven van een businessplan – geloof ik daar niet in als het gaat om jouw mentale gezondheid. Hoe coach ik dan wel? Ik reik je niet mijn woorden, ideeen of plannen aan maar nadat ik heb geluisterd naar jou, zal ik je wanneer nodig herinneren aan je eigen woorden, ideeen en mogelijkheden. Daarmee ga je dan aan de slag en samen ontdekken we of je de juiste weg bent ingeslagen.  

Dus nog even op een rij:

  • Een coach lijkt meer te sturen en reikt je de middelen aan om een doel te bereiken (van buitenaf)
  • Een counselor gaat dieper in op jouw verhaal en is op zoek naar het hele plaatje. Wie ben je nu en hoe ben je tot hier gekomen? Hoe ga je vervolgens verder? Hoe vind je de balans in jezelf en in je leven? Jij hebt de regie en kijkt vanuit jezelf (van binnenuit): welke mogelijkheden en middelen heb je in huis om je doel te bereiken?

Je praat niet zomaar met een ervaringsdeskundige. Geregeld ga ik in gesprek met geboortezorgprofessionals en vraag hen het hemd van het lijf voor mijn online magazine andersdanverwacht.nl.

Maar dat is niet alles, je praat met een professioneel opgeleid counselor met een specialisatie in stresscounseling. Ook ronde ik de korte opleiding coaching bij babyverlies af. 

Ik steek een groot deel van mijn tijd in het leren van nieuwe vaardigheden. Alleen door nieuwsgierig te zijn en verder te leren, groei je. Ik leer een beetje voor mijzelf, om mijn eigen honger naar informatie te stillen maar ik leer vooral voor jou. Zodat ik je verder kan helpen.

Kan ik ook bij je terecht als ik nog niet zwanger ben (geweest)? Je leest op mijn website Anders dan verwacht geregeld iets over een uitblijvende kinderwens, over vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF of ICSI en het verbeteren van de vruchtbaarheid. Ik ben geen vruchtbaarheidsdeskundige, daarvoor kan ik je wel doorverwijzen. Maar wil je praten over je gevoelens tijdens of na vruchtbaarheidsbehandelingen? Dan staat mijn deur wagenwijd voor je open. Na 3 IVF rondes weet ik als  geen ander wat die wens, de hormonen en de onzekerheid met je doen. 

Mijn sessies worden helaas (nog) niet vergoed door jouw zorgverzekeraar. Aan de andere kant: nu blijft je eigen risico nog even intact en kan ik je een persoonlijk traject aanbieden los van alle protocollen die een zorgverzeker opstelt. 

Wat zijn je opties? 

  • Ben je ondernemer? Dan kunt je coaching op de zaak zetten en btw terugkrijgen. Laat je dit wel vooraf even weten? Dan zorg ik voor een passende factuur.
  • Je kunt je werkgever vragen (een deel) van het traject te vergoeden. Door met mij in gesprek te gaan, werk je aan je mentale gezondheid en vitaliteit. En laat vitaliteit nu op de agenda staan van de meeste werkgevers. Je wilt je weer goed in je vel voelen en je energie kunnen steken in o.a. je werk.  Dat zal je  werkgever alleen maar kunnen toejuichen. 

Meer informatie over kosten vind je hier

Je hoort het overal: wachtlijsten. Soms moet je maanden wachten voor je met iemand in gesprek kunt en dan is het nog maar de vraag of je ook nog een klik voelt.

Ik vind het belangrijk dat je – nu je de stap genomen hebt om met iemand te gaan praten – ook snel kunt starten. Ik houd dan ook ruimte vrij in mijn agenda zodat jij snel kunt starten.

Anders dan verwacht nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste artikelen van Anders dan verwacht in je mailbox

Chat openen
1
Kan ik je helpen?
Fijn dat je er bent ❤️ Kijk rustig rond en laat hier een berichtje achter als je een vraag hebt - ik help je graag!