Inmiddels is bekend dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van ernstige pre-eclampsie, zowel in de zwangerschap als later in het leven een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten. Je kunt dan denken aan hoge bloeddruk, hart- of herseninfarcten, hersenbloedingen, trombose of longembolie.
Minder bekend zijn cognitieve restklachten die ook worden gelinkt aan ernstige pre-eclampsie. Vrouwen benoemen o.a. veranderingen in het denken, trager zijn van begrip, moeite met het onthouden en toepassen van eerder vergaarde kennis of geheugen- en concentratieproblemen. Hoog tijd dus om juist daar eens vragen over te stellen aan misschien wel één van de meest bekende specialisten op dit vlak in Nederland, Dr. Hans Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
Follow-up pre-eclampsie poli
In de follow-up pre-eclampsie (FUPEC) polikliniek in het Erasmus MC in Rotterdam, brengt Duvekot samen met zijn collega Roeters van Lennep, die internist is, de gezondheid in kaart van vrouwen die een ernstige vorm van zwangerschapshypertensie of pre-eclampsie hebben gehad. Zijn focus ligt op hart- en vaatziekten.
Duvekot: “Als bijvangst van het jarenlang volgen van deze vrouwen, zien we allerlei klachten waarvan we niet wisten dat ze bestonden. Dit zijn veelal cognitieve veranderingen, klachten die passen bij niet aangeboren hersenschade. We zien vrouwen die jaren later niet meer die topprestatie leveren die ze eerder wel konden leveren.
Het is alleen lastig om deze klachten toe te schrijven aan ernstige pre-eclampsie omdat er meer factoren zijn die soortgelijke klachten teweeg kunnen brengen. Denk aan emotioneel ontregeld zijn na een heftige gebeurtenis als ernstige pre-eclampsie, slecht slapen en vermoeidheid vanwege een baby in huis of depressie. Stuk voor stuk verklarende factoren die passen bij het nieuwe moederschap en een heftig of abrupt einde aan je zwangerschap”.
Vermoeden op hersenschade door oplopende bloeddruk
Voor veel vrouwen is het dus gissen: komen deze klachten door de ernstige pre-eclampsie, hoort het bij het zogenoemde ‘mom brain’ of komt het gewoon door vermoeidheid?
Duvekot: “Juist omdat we deze klachten veel horen, denken we dat er een reële kans is op hersenschade na ernstige pre-eclampsie. We proberen dat ook aan te tonen, alleen laten onderzoeken van onze neuropsycholoog weinig zien. Daarbij komt dat we zijn bevindingen niet kunnen toetsen aan hoe het was voordat een vrouw zwanger werd.”
Cognitieve restklachten na pre-eclampsie serieus nemen
Mocht je jezelf hierin herkennen, neem je klachten dan serieus en ga op zoek naar deskundig advies als dat nodig is. Duvekot: “In onze poli nemen we deze klachten heel serieus. Gynaecologen in andere ziekenhuizen en veruit de meeste verloskundigen hebben hier ook een goede kijk op. Anderen, zoals huisartsen of bedrijfsartsen hebben die deskundige kijk veelal niet. Zij stellen dat je zes weken na de bevalling wel weer hersteld moet zijn.”
Zes weken is kort, zeker wanneer je kindje (veel) te vroeg ter wereld kwam, je lijf nog moet herstellen, je emotioneel nog niet de oude bent en je ook nog kampt met restklachten die soms zelfs vragen om medicatie of (tijdelijke) veranderingen in je leefwijze.
Wil je meer weten over ernsitge pre-eclampsie? Lees dan ook: Ernstige pre-eclampsie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of behandeling pre-eclampsie, eclampsie en het HELLP-syndroom
Waar heb je nu behoefte aan?
- Wil je je verhaal kwijt, minder stress ervaren, meer durven vertrouwen en samen op zoek naar je weg vooruit? Ik ben er voor je. Stuur mij dan een berichtje en plan een kennismakingsgesprek in.
- Wil je meer informatie? Op andersdanverwacht.nl maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU).
- Wil je zelf aan de slag en je gedachten ordenen in het Anders dan verwacht dagboek? Dat kan, je bestelt hem hier.
–
Dit artikel verscheen ook op andersdanverwacht.nl. Aan dit artikel werkte mee: Dr. Hans Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Samen met zijn collega Jeanine Roeters van Lennep, internist, doet hij onderzoek naar de gevolgen van ernstige pre-clampsie.
Foto: Anders dan verwacht